Een wandeling op de Veluwe

Regelmatig gaan we met ons gezin wandelen in de natuur. We hebben twee meiden van 4 jaar. Als we gaan wandelen lenen we de honden van opa en oma. Vandaag gingen we naar de Veluwe. We waren nog maar net aan de wandeling begonnen en we passeerden al een wildrooster. Waarop mijn dochters met de vraag kwamen: ”Waarom zit dit hier mama?”

Wat een wildrooster is volgens mijn dochters van 4

Ik weerlegde de vraag en vroeg; wat denk je wat dat voor een rooster is? De antwoorden varieerden van een val voor beren, een gevangenis voor bosdieren tot een plek waar ze een stal voor de bosdieren gaan bouwen. Een rijke fantasie maar ze zaten er dus compleet naast. We probeerde ze uit te leggen wat een wildrooster dan wel is. Maar gek genoeg kwam ik zelf ook niet tot de juiste woorden.

Wat is het dan wel?

Mijn uitleg was dat het een rooster wat er voor zorgt dat bepaalde dieren niet kunnen oversteken. Het natuur gebied is omheind en op sommige plekken is er geen hek zodat auto’s, fietsen of wandelaars kunnen doorsteken.

Wilde dieren

De honden die we mee hadden genomen vonden het rooster ook wel erg interessant. Met andere woorden ze durfden er niet overheen. Waarop de kinderen zich afvroegen of de honden nu ook tot de wilde dieren behoorden omdat ze niet over het wildrooster heen durfden. ”Mogen we hier echt wel heen dan mama?” Ik stelde ze gerust en tilde de honden één voor één over het wildrooster heen. Dit voorbeeld zorgde direct voor de vraag of we hier niet moeten wachten tot er meer dieren kwamen zodat we die ook konden helpen met oversteken. Heerlijk wat er in die vierjarige hoofdjes omgaat!

We vervolgden onze wandeling door het prachtige natuurgebied. Toen we ‘s avonds thuis waren en de honden weer hadden teruggebracht bij opa en oma bleven de vragen omtrent de roosters door mijn hoofd gaan. Eigenlijk weet ik er zelf ook helemaal niet zoveel vanaf en het nut ervan. Ik besloot toen de kinderen op bed lagen nog eens op internet te zoeken naar wildrooster. Ik moet zeggen dat er nog best hele interessante dingen over te lezen waren! De volgende keer bij de wandeling kan ik mijn kinderen er veel meer over vertellen! Ik verheug me er alweer op wat we dan allemaal gaan tegenkomen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *