Gordijnen door de jaren heen

Tegenwoordig kennen we gordijnen allemaal als raamdecoratie of verduistering, een middel om je privacy te regelen of als interieurstuk. Maar hoelang maakt de mens eigenlijk al gebruik van gordijnen en wat was de functie van gordijnen door de jaren heen? Lees nu verder en ontdek alles over gordijnen door de jaren heen!

De eerste sporen van gordijnen

Uit archeologische opgravingen zijn de eerste sporen van gordijnen gevonden bij de oude Grieken en de oude Romeinen. Deze gordijnen hadden echter de functie van een wand. Hiermee werden verschillende kamers in een ruimte gecreëerd. 

Gordijnen in de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen was glas iets wat alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. De meeste ramen waren bedekt met een houten venster. Gordijnen waren dan ook niet nodig. Vaak leefden er meerdere families of gezinnen in één gebouw. Net als bij de oude Grieken en Romeinen werd ook hier privacy gecreëerd met lakens en gordijnen. Ook voor de deuren hingen in deze tijd vaak gordijnen.

Opkomst gordijnen in Nederland

Na de Middeleeuwen is de functie van gordijnen lange tijd niet verandert, tot de 17e eeuw. Rond deze tijd nam de welvaart in Nederland toe en werden steeds meer woningen van ramen voorzien. In deze tijd werd interieur ook een stuk belangrijker en werden gordijnen naast de functionele aspecten ook als interieurstuk gezien. In deze tijd werden alle gordijnen op maat gemaakt, aangezien alles handwerk betrof. 

Gordijnen in de 19e eeuw

De volgende gordijnenrevolutie vond plaats in de 19e eeuw. De prijzen van textiel gingen dalen en de opkomst van fabrieken maakte dat er steeds meer verschillende soorten gordijnen verkrijgbaar waren tegen een lagere prijs. Naast vitrages waren er ineens allerlei andere gordijnen verkrijgbaar in allerlei kleuren en patronen.

Gordijnen in de moderne tijd

In de jaren 60 van de vorige eeuw veranderde de trend met betrekking tot gordijnen. Functionaliteit en het praktische element van gordijnen werden ineens veel belangrijker. Dit was de tijd dat de bedieningssystemen van gordijnen zoals we ze nu kennen zijn ontwikkeld. Tegenwoordig zijn gordijnen vooral bedoeld voor privacy, raamverduistering en decoratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *