Hoe worden pellets gemaakt?

Ben jij bekend met pellets? Dit is samengeperst materiaal dat tot een klein blokje, korrels of andere vorm naar buiten komt. Je herkent deze pellets bijvoorbeeld aan dierenvoer of snippers. Maar hoe worden deze pellets eigenlijk gemaakt. Voordat er uit een machine een pellet komt, gaat er een proces aan vooraf waar we je graag kennis mee laten maken!

Grondstof

Het eerste wat je nodig hebt om tot een pellet te komen is natuurlijk een grondstof. Dit kan bijvoorbeeld hout zijn, maar dit kan ook graan zijn. Dit ligt er net aan wat voor pellet gemaakt moet worden. Deze grondstof moet eerst gehaald worden voordat je over kan gaan op de volgende stap. 

Klein maken

Nadat de grondstof verzameld is, is het belangrijk dat deze klein gemaakt wordt. Dit kan onder andere met een hamermolen die je kunt krijgen bij Mandoka! Hout moet bijvoorbeeld eerst ontschorst worden omdat er anders een vuilere verbranding plaatsvindt. Pas hierna kan het hout echt vermalen worden tot kleine stukjes. 

Drogen

Het kan zijn dat de vermalen grondstof te vochtig is en deze niet als pellet blijft zitten. In dit geval is het belangrijk dat deze eerst gedroogd wordt voordat deze de pellet machine in gaat.

Pellet pers

Wanneer het zaagsel of ander vermalen grondstof droog genoeg is worden deze geperst door een pers machine. Deze wordt op volle kracht in elkaar gedrukt, waardoor er een pellet ontstaat. Door de warmte die in deze machine ontstaat, wordt ervoor gezorgd dat de pellet niet zomaar uit elkaar valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *