Illustreren prenten: wat is er moeilijk aan?

Het illustreren van prenten is niet per se moeilijker dan het tekenen van illustraties. Het zijn wat dat betreft andere werkwijzen behorend bij verschillende specialisaties van tekenen. Maar waar illustraties een tekst ondersteunen, zijn prenten vaak de hoofdrolspeler in een kinderboek. Daar is dan nauwelijks of zelfs geen tekst bij te vinden. De prent maakt dan het verhaal in plaats van de tekst. Je zou kunnen zeggen dat de illustrator dan zowel de schrijver als tekenaar is. Of dat de tekenaar alleen die rol heeft en het kind de schrijver van het verhaal wordt.

Illustreren prenten: bepaal een kader

Illusteren prenten. Het is in theorie makkelijk af te bakenen voor de tekenaar. Je moet het kind een kader geven waarin zijn fantasie de rest kan overnemen. Als je een verhaal wil maken van een hond die naar de dierenarts moet, kan je bijvoorbeeld prenten maken van een hondje met pijn, een hondje op de operatietafel en eentje van een hond die met gips naar buiten loopt. Dat is simpel genoeg. Wat het lastiger maakt is welke details je aan deze globale prent toevoegt of juist weglaat. Wat laat je over aan de fantasie van het kind en waar help je nog een handje?

Creativli kent de prent

Creativi kent de manieren waarop er naar een prent kan worden gekeken. En niet alleen wat betreft de materialen waarmee wordt gewerkt en de vormgeving ervan. Ook de blik en de fantasie van het kind wordt meegenomen in het denkproces. Waarmee kan een kind nog uren verder fantaseren? En wanneer is het nodig om nog net iets meer toe te voegen aan een tekening om dat effect te bereiken?  De zorgvuldige afweging hiervan zorgt voor een resultaat waar menig kind nog uren zoet zal zijn en niet uitgekeken raakt op het prachtige prentenboek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *