Volop redenen om geen e step te kopen

Mooie step aanschaffen

Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn; voor minder dan 400 euro een vervoermiddel waar je snel mee op iedere bestemming komt zonder te trappen, een parkeerplaats te zoeken of te tanken. Toch kun je bij Fastfuriousscooters.nl tussen al die mooie scooters ook een e step vinden, dat is een step met een elektromotor. Maar is dit werkelijk een droom die uitkomt of wordt het een nachtmerrie?

Gaan met de GO https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-scooter/

In de webshop van Fastfuriousscooters.nl kun je de Dutchebike GO2 e step vinden. Niet echt een bekend merk, het is dan ook gewoon de Xiaomi M365. En die elektrische step doet wellicht wél een belletje rinkelen. Dit is namelijk een heel populair vervoermiddel dat internationaal geroemd wordt om de veelzijdigheid, kwaliteit en gebruiksgemak. De GO2 is speciaal voor de Nederlandse markt inclusief de wettelijke garantie die je met een import model niet zult krijgen. Maar we gaan redenen noemen om niet een e step te kopen. Laten we eens een begin maken…

Fast & Furious

1. Mag niet op de openbare weg

Dit is natuurlijk al een flinke tegenvaller, je mag met deze e step namelijk officieel niet op de openbare weg rijden. De fabrikant heeft deze tweewieler namelijk niet laten keuren door de RDW, daarmee is het dus een ‘illegaal’ voertuig op de weg. Er zijn trouwens een handvol elektrische steps die wel goedgekeurd zijn, maar die schommelen al gauw rond de duizend euro of meer. Is de GO2 of de M365 dan niet betrouwbaar? Dat hoeft niet, er zit een rem op, verlichting en deze steps kunnen een gewicht aan tot pakweg 100 kilo. Maar officieel is het dus niet “street legal”.

2. De snelheid is te langzaam … of te snel?

Een maximum snelheid van rond de 20 km/u lijkt niet zo snel, maar wanneer je op een compacte step staat met die kleine wieltjes zoef je toch de omgeving heel rap voorbij. Dus in theorie is het niet echt een snel vervoermiddel, maar omdat je zo vlot en wendbaar over het fietspad rijdt schiet het wel op. Op ECO modus gaat de e step wat langzamer, dat voelt misschien toch wat veiliger. Je kunt uiteraard ook een jethelm opzetten voor wat extra bescherming of het handvat minder ver draaien. Op het fietspad is de snelheid goed, maar blijf liever van de stoep of de rijbaan.

3. De actieradius is beperkt

Je kunt met een opgeladen accu ongeveer 20 kilometer afleggen. De fabrikant beweert zelfs 30 kilometer maar dat ga je in praktijk niet halen. Als je stad en land af rijdt is dat inderdaad niet zoveel, maar dat is ook niet echt het standaard gebruik. Je ziet vaak studenten en expats het eerste en laatste stukje afleggen met een e step, de rest gaat via de bus of trein. Met een opvouwbare step zoals de Dutchebike en de Xiaomi is dat geen enkel probleem. Op de zaak, in bijvoorbeeld een magazijn, is 20 kilometer ook meer dan voldoende, je kunt tussentijds gewoon bijladen.

Dutchebike

En toch willen we een e step kopen!

Hier is het vreemde van dit apparaat; hoewel er best een aantal nadelen op te sommen zijn, blijken bezitters heel tevreden met hun aankoop. De prijs ligt voor velen nog in het ‘impulsaankoop’ segment, als je een beetje oplet is het een veilig en snel vervoermiddel, en je hoeft nooit naar een parkeerplaats of stalling te zoeken. Niet alleen op Fastfuriousscooters.nl maar ook via andere sites zijn ze laaiend enthousiast over deze steps, alleen de wetgeving loopt blijkbaar een beetje achter. Overigens heeft iemand het al voor elkaar gekregen om dit model e step te laten ‘legaliseren’, met toestemming van de RDW, de verzekering én de politie. Dat is nu nog een behoorlijk karwei, laten we hopen dat het binnenkort voor iedereen makkelijk is om deze step .. eh STAP te maken!