Geen categorie

Waarom gebruiken we eigenlijk vlaggen?

Het lijkt heel erg vanzelfsprekend dat ieder land een eigen vlag heeft. En niet alleen landen, ook bedrijven, voetbalclubs en religies hebben allemaal eigen symbolen die op vlaggen worden tentoongesteld. Maar, waarom is dat eigenlijk? In deze blog gaan we het specifiek hebben over vlaggen van landen en staten. Welke geschiedenis schuilt er achter?

Betekenis

De meest voor de hand liggende uitleg voor het bestaan en de functie van een vlag is dat het een land representeert. Als je een vlag ziet weet je gelijk om welk land het gaat. Verder heb je bijvoorbeeld ook de vlag van de Europese Unie die een groep landen representeert. Binnen landen kunnen staten, zoals in de Verenigde Staten, en provincies, zoals in Nederland, ook hun eigen vlaggen hebben. Zelfs dorpjes hebben hun eigen vlag. Het geeft mensen een gevoel van verbondenheid en herkenbaarheid. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld bestaat er veel patriottisme rondom de vlag genaamd de “Star-Spangled Banner”.

Geschiedenis

Vlaggen werden vroeger in oorlog gebruikt. Op deze manier konden legers zich onderscheiden. Hieruit ontstond ook heraldiek, oftewel wapenkunde. Rijke families hadden hun eigen embleem. Als deze rijke families aan de macht kwamen en koning werden, werd hun embleem het nationale embleem dat weer op vlaggen werd gebruikt.

Symbolen

Sommige landen hebben bepaalde symbolen op hun vlaggen staan. En voor een goede reden. Die symbolen dragen een belangrijke betekenis voor dat land. De Canadese vlag bijvoorbeeld heeft een esdoorn blad op hun vlag, omdat ze bekend zijn voor hun ahornsiroop. De vlag van de Sovjet-Unie bevatte een hamer en sikkel als symbool. Dit stond voor de arbeiders die in het land woonden. Ze gebruikten dit symbool omdat het communisme de regeringsvorm was van de Sovjet-Unie toentertijd. Nadat de Sovjet-Unie was gevallen, werd de vlag veranderd natuurlijk weer veranderd.

Religie

Verder kunnen vlaggen ook religieuze symbolen bevatten. De vlag van Israël bijvoorbeeld bevat een blauwe davidster op een witte achtergrond. De kleur zelf is niet vastgesteld, maar de ster symboliseert natuurlijk het Jodendom. Landen als Turkije, Pakistan en Libië bevatten weer een islamitisch symbool.

Een land blijft natuurlijk niet hetzelfde en verandert met de tijd, en de vlaggen veranderen ook mee. Het is dus een representatie van waar het land voor staat en wat ze belangrijk vinden. Het is dus een integraal deel voor een land met elk zijn eigen rijke geschiedenis.