Geen categorie

Wanneer komt u in aanmerking voor een VOG?

Waarschijnlijk krijgt u vroeg of laat met VOG te maken. VOG wordt steeds populairder. We rekenen op een miljoen verzoeken per jaar, en dat is veel! Zeker als u zich bedenkt dat in Nederland de bevolking tussen de 18 en 65 jaar ongeveer 12 miljoen is. Daarom vraagt één op de 12 mensen jaarlijks VOG aan. Wilt u een VOG aanvragen?

Een VOG aanvragen


Werkgevers hebben soms moeite zonder VOG. Zonder dit certificaat komen ze niet in aanmerking voor subsidie en ontvangen ze het keurmerk niet, anders lopen ze het risico beboet te worden door de inspecteur. Een voorbeeld: hockeyclubs hebben sinds begin 2016 vrijwilligers gevraagd om VOG te leveren. Deze maatregel is geïnitieerd door Wassenaars hockeykijker Tom, die stiekem meisjes fotografeerde in de kleedkamer. Volgens het beleid van de koepelorganisatie KNHB moet u als hockeyvereniging bewijzen dat u een veilig sportklimaat serieus neemt. Sportkoepel NOC * NSF hoopt zelfs dat alle vrijwilligers in sportverenigingen VOG moeten accepteren.

Een VOG aanvragen als ex-gevangene.


Als ex-gevangene lijkt de kans op werken in een goede club of vrijwilligerswerk steeds kleiner te worden. Gelukkig zijn er andere ontwikkelingen die echt focussen op tweede kansen. Het gevangenissysteem (DJI) en reclassering bieden meer kansen voor ex-gedetineerden. Gedetineerden die een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving en bereid zijn stappen te ondernemen om dit doel te bereiken, kunnen er alsnog voor kiezen om VOG te halen (zie hieronder). Het belangrijkste is dat u al vanuit de gevangenis kunt beginnen!
Als u zich actief inzet in PI (Pennentiaire Instelling), kan de directeur voor u schrijven. Formeel wordt dit beschrijvend weergavegedrag genoemd. Het komt neer op een beschrijving van uw positieve gedrag. Wat voor werk heeft u bijvoorbeeld gedaan in PI en de cursussen die u heeft gevolgd. Of wat deed u buiten PI (tijdens PP). Daarom is het belangrijk om als gevangene op de hoogte te zijn van deze mogelijkheid. Daarom zult u alles in het werk stellen voor uw toekomst! Wanneer u een VOG aanvraagt, heeft de beschrijving van het vertoningsgedrag een positieve impact. Op deze manier kunt u uw kansen op werk vergroten als u weer op pad gaat.
Na ontslag werkt reclasseringstoezicht meestal. Het onderhouden van goed contact met uw reclasseringsambtenaar kan VOG ook vergemakkelijken. Uw reclasseringsambtenaar kan een positief advies geven over de kans op herhaling. De reclassering moet precies weten welke risico’s een rol spelen bij het misdrijf en hoe deze risico’s kunnen worden aangepakt. Daarom kunnen ze inschatten of deze risico’s nog steeds bestaan. Als de reclassering er van overtuigd is dat de kans op recidive laag is en u zich duidelijk heeft ontwikkeld, dan kunt u succesvol een VOG aanvragen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *