Geen categorie

Wat is henna toch eigenlijk?

Je wenkbrauwen kun je op vele manieren laten verzorgen. Microblading, digital hair stroke brows en zelfs henna wordt gebruikt om je wenkbrauwen mee in te verven! Heel veel beauty studio’s, zoals Perfect Eyelash, bieden verschillende behandelingen en zelfs cursussen aan. henna wordt ook gebruikt om tijdelijke tattoos te zetten, maar waar komt Henna eigenlijk vandaan?

Wat is henna?

Laten we eerst duidelijk maken wat henna precies is. Het is namelijk een plant! Ook wel de hennastruik genoemd. Deze plant groeit in Noord-Afrika, het Nabije Oosten en India. Het heeft heel veel toepassingen. Je kunt het bijvoorbeeld in parfum gebruiken. Verder kunnen de bladeren gedroogd worden om te worden gebruikt voor het verven van kleding en je haar. Wat voor effect het heeft op je haar en huid verschilt per persoon. Iemand met blond haar wordt rood, bruid haar wordt kastanjebruin en grijs haar verandert in oranje.

De geschiedenis van henna

Henna wordt al 5000 jaar lang gebruikt in Pakistan, India, Afrika en het Midden-Oosten. In de woestijn en op warme plekken werd de plant gebruikt om af te koelen. Mensen weekten hun handpalmen en voeten erin en zolang het spul op hun lichaam zat, gaf het een koelend effect. Zodra het begon te vervagen ontstonden er patronen op hun lichaam. Dit gaf ze het idee om de plant te gebruiken voor versiering van het lichaam. Het was populair onder rijke, maar ook arme mensen. Arme mensen konden dure sieraden niet betalen, dus henna was een goed alternatief om alsnog iets moois te kunnen dragen.

Wees voorzichtig!

Normale henna is niet schadelijk voor je huid, maar er is ook een andere vorm van henna die wel eens wordt gebruikt die wel schadelijk is, namelijk zwarte henna. Als je zwarte henna wordt aangeboden terwijl je op vakantie bent, kun je beter doorlopen. Zwarte henna bevat namelijk een stofje genaamd paraphenylenediamine. Kortweg PPD genoemd. Deze stof maakt henna zwart. Dit stofje kan een grote allergische reactie veroorzaken en je zelfs met grote brandwonden achterlaten. Het stofje wordt ook wel gebruikt in haarverf, maar het is heel streng gereguleerd. Normale henna is bruin met een tintje rood erin, dus wees op je hoede.

Henna is prachtig mooi en sierlijk. Het is ook maar tijdelijk, dus als je bijvoorbeeld een echte tattoo aan het overwegen bent, kun je altijd eerst henna proberen om te zien hoe je het vindt!